
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?
Czy wiesz, że bardzo popularnym w Maroko przetworem są kiszone cytryny? W Polsce nie umiemy sobie wyobrazić piwnicy bez kiszonych ogórków czy kapusty, Marokańczycy zaś zapełniają spiżarnie wekowanymi kwaszonymi cytrynami! Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej mogłyby zdobyć serca gospodyń domowych?
Berber whisky, wbrew swojej nazwie, nie ma nic wspólnego z alkoholem. Jest to tradycyjna aromatyczna herbata. Berberowie uważają, że ten gorący napój jest najlepszym sposobem na złagodzenie odczuwania wysokiej temperatury na pustyni.
Ghoriba w języku marokańskim oznacza „tajemnicę”. Ciasteczka ghoriba są właśnie tajemnicą smaku. To słodkie okrągłe łakocie posypane migdałami lub sezamem.
Maroko to różnorodność smaków i aromatów. Niestety, nie poznamy ich żywiąc się wyłącznie w hotelu – tam potrawy są zwykle niedoprawione, często króluje kuchnia europejska. Warto wyjść na miasto, by spróbować wyśmienitych i niedrogich potraw kuchni marokańskiej. Poniżej przedstawiamy listę top 10 przysmaków, których szczególnie warto skosztować w Maroku.
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju przepyszne ciasta, ciasteczka, desery, owocowe sałatki i słodkie koktajle. Marokańskie desery i ciasta są bardzo słodkie i aromatyczne, doprawione wodą z kwiatów pomarańczy oraz cynamonem, z dodatkiem migdałów i skąpane w miodzie.
Kuskus jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla Maroka, ale dla całej północnej Afryki. Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa „kaskasa”, które oznacza: „tłuc, rozbijać”. Związane jest to z tradycyjnym sposobem wytwarzania tej wyjątkowej potrawy.
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu, nadającym im niezwykły smak i aromat, jest woda z kwiatów pomarańczy, czyli ilma zhar.
Maroko kojarzy nam się z aromatyczną kuchnią, pełną wyrazistych i… pikantnych smaków. Tej ostrości dodaje harissa – czerwony skarb wielu arabskich krajów.
Myśląc o Maroku jakie smaki przychodzą Wam na myśl? Może oliwki? Kojarzone głównie w Grecją, ale i tutaj są niezwykle popularne i… smaczne. Serwowane są w tadżinie, sałatkach, jako przystawki. Niezwykle pyszna i zdrowa jest też oliwa z oliwek.