
Spacerując ulicami Agadiru czy Marrakeszu z pewnością niejednokrotnie natknęliśmy się na stoiska z owocami opuncji lub mężczyzn pchających wielkie wózki napełnione tymi owocami.
Spacerując ulicami Agadiru czy Marrakeszu z pewnością niejednokrotnie natknęliśmy się na stoiska z owocami opuncji lub mężczyzn pchających wielkie wózki napełnione tymi owocami.
Harira jest tradycyjną gęstą zupą Marokańską, znaną i serwowaną także w Algierii. Tradycyjnie jadło się ją podczas Ramadanu, jednak obecnie podawana jest w restauracjach przez cały rok.
Większość marokańskich potraw ugotowanych jest na bazie mięsa. Królują tu ryby i owoce morza, kurczak, wołowina. Wegetarianie nie powinni się jednak zrażać! W restauracyjnym menu z pewnością każdy znajdzie przynajmniej jedno danie bez mięsa.
Pastilla jest potrawą świąteczną, często spotykaną także na marokańskich stołach weselnych. Podaje się ją jako przekąskę przed głównym daniem. Nazwa tego marokańskiego ciasta wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza "tabletkę, pastylkę" lub "małe ciasto".
Maroko jest krajem specyficznym – afrykańskim, ale o widocznych naleciałościach europejskich. Położenie na styku dwóch kontynentów sprawia, że kraj ten jest niezwykle atrakcyjny dla turystów. Zderzenie dwóch zupełnie odrębnych kultur nie pozostało bez wpływu na tutejsza kuchnię.
Nazwa tej typowej dla kuchni marokańskiej potrawy wywodzi się od glinianego naczynia, w którym się ją przyrządza. Naczynie to wyróżnia stożkowata, pięknie zdobiona pokrywka. Potrawy w tadżinie gotuje się na parze, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu dania tego typu są naprawdę zdrowe.