Kuchnia marokańska

  • Ilma Zhar

    Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy

    Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im niezwykły smak i aromat, jest woda z kwiatów pomarańczy, czyli ilma zhar.

  • Desery z Maroka

    Marokańskie desery

    Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju przepyszne ciasta, ciasteczka, desery, owocowe sałatki i słodkie koktajle. Marokańskie desery i ciasta są bardzo słodkie i aromatyczne, doprawione wodą z kwiatów pomarańczy oraz cynamonem, z dodatkiem migdałów i skąpane w miodzie.

  • Kiszone cytryny z Maroka

    Marokańskie kiszone cytryny

    Czy wiesz, że bardzo popularnym w Maroko przetworem są kiszone cytryny? W Polsce nie umiemy sobie wyobrazić piwnicy bez kiszonych ogórków czy kapusty, Marokańczycy zaś zapełniają spiżarnie wekowanymi kwaszonymi cytrynami! Czy w naszym kraju cytryny w postaci kiszonej mogłyby zdobyć serca gospodyń domowych?

  • Oliwki w marokańskiej kuchni

    Oliwki marokańskie

    Myśląc o Maroku jakie smaki przychodzą Wam na myśl? Może oliwki? Kojarzone głównie w Grecją, ale i tutaj są niezwykle popularne i… smaczne. Serwowane są w tadżinie, sałatkach, jako przystawki. Niezwykle pyszna i zdrowa jest też oliwa z oliwek.

  • Opuncja figowa

    Owoc opuncji figowej

    Spacerując ulicami Agadiru czy Marrakeszu z pewnością niejednokrotnie natknęliśmy się na stoiska z owocami opuncji lub mężczyzn pchających wielkie wózki napełnione tymi owocami.

  • Owoce morza, krewetki

    Owoce morza w Agadirze

    Najlepszych świeżych ryb i owoców morza skosztujemy w restauracjach przy wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego w Agadirze.

  • Dania wegetariańskie w Maroku

    Potrawy wegetariańskie w Maroku

    Większość marokańskich potraw ugotowanych jest na bazie mięsa. Królują tu ryby i owoce morza, kurczak, wołowina. Wegetarianie nie powinni się jednak zrażać! W restauracyjnym menu z pewnością każdy znajdzie przynajmniej jedno danie bez mięsa.

  • Top 10 potraw Maroko

    Top 10 marokańskich przysmaków

    Maroko to różnorodność smaków i aromatów. Niestety, nie poznamy ich żywiąc się wyłącznie w hotelu – tam potrawy są zwykle niedoprawione, często króluje kuchnia europejska. Warto wyjść na miasto, by spróbować wyśmienitych i niedrogich potraw kuchni marokańskiej. Poniżej przedstawiamy listę top 10 przysmaków, których szczególnie warto skosztować w Maroku.

  • Zioła i przyprawy w Maroku

    Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej

    Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?

  • Wyśmienita kanapka

    Zrobić sobie kanapkę w Tangerze

    Kanapki własnej kompozycji z jednego z ulicznych stoisk niedaleko portu w Tangerze będą idealne, ponieważ sami komponujemy ich smak!