Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju przepyszne ciasta, ciasteczka, desery, owocowe sałatki i słodkie koktajle. Marokańskie desery i ciasta są bardzo słodkie i aromatyczne, doprawione wodą z kwiatów pomarańczy oraz cynamonem, z dodatkiem migdałów i skąpane w miodzie.
Marokańskie ciasta i ciasteczka
Na pierwszym miejscu wymienić trzeba najpopularniejsze ciasto kuchni arabskiej, czyli baklawę. To pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządza się w wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. Kolejne tradycyjne ciasta to basbousa (chamia), czyli migdałowe ciasto z semoliny oraz m’hancha, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy, a z wierzchu posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Wybór ciastek w marokańskiej kuchni jest przeogromny. Do wyboru mamy ciastka pieczone jak i smażone w głębokim tłuszczu. Z pieczonych bardzo popularne są różnego rodzaju wariacje smakowe ciastek ghoriba (z migdałami, miodem, orzechami ziemnymi, orzechami włoskimi), oblane czekoladą kruche ciastka halwa dyal makina czy pyszne i chrupiące ciastka fekkas, przypominające włoskie biscotti. Niezwykłego smaku nadają mu ziarna sezamu, nasiona anyżu, woda z kwiatów pomarańczy i rodzynki.
Makrout to z kolei ciasteczka z semoliny z nadzieniem daktylowym, smażone w głębokim tłuszczu. Podobne do nich są briouat bil luz z ciasta warqa i nadzieniem migdałowym czy sezamowe chebakia. Wszystkie te słodkie przysmaki po usmażeniu oblewane są miodem.
Maroko | Marokańska owocowa sałatka (by notahipster )
Desery prosto z Maroka
Do tradycyjnych deserów należy ktefe, czyli placki chrupiącego, smażonego ciasta warqa (bardzo cienkie ciasto, podobne do ciasta filo), przełożonego nadzieniem z prażonych migdałów i kremu angielskiego, oblanego miodem.
Bardzo popularne są również nadziewane pastą migdałową daktyle czy też raib beldi, czyli tradycyjnie przyrządzany deser o konsystencji jogurtu z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy lub wanilii.
Arabskie puddingi
Podobnie jak w kuchniach innych krajów arabskich także w kuchni marokańskiej znaleźć można desery na bazie mleka, czyli puddingi. Rozz bel hleeb to ryżowy pudding z migdałami i cynamonem, chaarija natomiast to pudding którego głównym składnikiem jest specjalny makaron. Mleczne desery najczęściej doprawiane są cynamonem i wodą pomarańczową.
Sałatki owocowe
Świeżych, soczystych i słodkich owoców w Maroku nie brakuje dlatego też popularnymi deserami są tu różnego rodzaju sałatki owocowe, lub owocowo-warzywne, jak np. sałatka marchwiowo-pomarańczowa, obficie polana sokiem pomarańczowym i wodą z kwiatów pomarańczy. Częstym przysmakiem pojawiającym się na marokańskich stołach po głównym daniu są plastry świeżych pomarańczy, oblane wodą z kwiatów pomarańczy i oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
Maroko | Ciastka ghoriba (by 70253321@N00 )
Maroko | Chrupiące ciastka fekkas (by mccun934 )
Maroko | Baklawa (by nicolebratt )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość