Ghoriba w języku marokańskim oznacza „tajemnicę”. Ciasteczka ghoriba są właśnie tajemnicą smaku. To słodkie okrągłe łakocie posypane migdałami lub sezamem.
Jak smakuj? ciastka ghoriba?
Ciasteczka ghoriba są słodkie, kruche i chrupiące i występują w wielu wariantach smakówych: z migdałami, sezamem, skórką z pomarańczy lub cytryny, cynamonem, wodą z kwiatu pomarańczy. Z innych dodatków można wymienić orzechy, wirórki kokosowe, kakao.
Ciasto wyrabia się z mąki (semoliny), masła i cukru, a sam przepis na ciasteczka jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Choć ciasteczka ghoriba można kupić w całym Maroku, to za najpyszniejsze uchodzą te wyrabiane w Fezie. Je się je zazwyczaj do popołudniowej szklaneczki Berber whisky, która doskonale się z nimi komponuje.
Przepis na ciasteczka ghoriba z sezamem i migdałami
Składniki:
- 100 gram sezamu
- 100 gram semoliny
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Sezam należy uprażyć na suchej patelni aż się zarumieni.
- Ostudzony, uprażony sezam mielimy na mąkę.
- Dodajemy do niego proszek do pieczenia, semolinę, sól oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i kładziemy na niej uformowane łyżką ciasteczka.
- Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Apetyczne ciasteczka ghoriba (by fugzu's buddy icon fugzu)
Maroko | Stragan ze słodyczami w Marrakeszu (by mossaiq)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość