Maroko jest krajem specyficznym – afrykańskim, ale o widocznych naleciałościach europejskich. Położenie na styku dwóch kontynentów sprawia, że kraj ten jest niezwykle atrakcyjny dla turystów. Zderzenie dwóch zupełnie odrębnych kultur nie pozostało bez wpływu na tutejsza kuchnię.

Bogactwo kulinarne świata arabskiego...

Kuchnia marokańska jest typową kuchnią arabską. Wielu specjalistów z dziedziny gotowania twierdzi, że to właśnie Maroko jest kolebką tej szkoły sztuki kulinarnej. Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. W kuchni marokańskiej widoczne są przede wszystkim wpływy berberyjskie.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że wiele potraw uznawanych za typowo marokańskie, jest w rzeczywistości pochodzenia berberyjskiego. Mowa tu o takich daniach, jak kuskus, tadżin i harrira. Warto wyjaśnić, czym są szczególnie te dwie ostatnie potrawy. Tadżin to mięso duszone z jarzynami, zaś harrira to mocno przyprawiona zupa z soczewicy.

Beduini do kuchni marokańskiej wnieśli daktyle, mleko, kaszę i chleb, które były podstawowymi składnikami ich wyżywienia. Co więcej, to prawdopodobnie Beduini wymyślili suchy makaron, ponieważ chcieli w jakiś sposób przechowywać mąkę podczas długotrwałych wypraw przez pustynię.
Kolejnym ludem, który wniósł coś od siebie do kulinariów marokańskich byli Maurowie. To oni wprowadzili do tutejszej kuchni hiszpańskie motywy, takie jak: oliwki, orzechy, przeróżne owoce i aromatyczne zioła do smaku.

Z kolei sami Arabowie sprowadzili do Maroka z Indonezji przyprawy, głównie korzenne.

Maroko | Aromatyczne przyprawy z marokańskiego targu
Maroko | Aromatyczne przyprawy z marokańskiego targu (by teti034)

W kuchni marokańskiej widoczne są także wpływy francuskie. Dostrzec można je przede wszystkim w typowo francuskich śniadaniach, zwłaszcza tych podawanych w dużych aglomeracjach, które składają się zwykle z kawy z mlekiem i słodkiego rogalika. Charakterystyczne dla kuchni marokańskiej są przyprawy, czego przykładem jest harrisa - pasta z ostrej, czerwonej papryki, oliwy z oliwek i czosnku.

W Maroku praktycznie na każdym kroku dostaniemy świeży chleb, owoce i orzechy. Prawdziwa marokańska uczta składa się zwykle z zestawu lekkich sałatek i dania głównego. Sałatki robione są między innymi z zielonej papryki, pomidorów i czosnku. Daniem głównym są specjały marokańskie – pieczone na grillu mięso lub ryby z dodatkiem kaszy kuskus z grubo mielonej pszenicy i chlebem tadżin.

Warto dodać, że kuskus w kuchni marokańskiej bywa głównym składnikiem wielu potraw. Kucharze marokańscy robią np. specjalne kuleczki z kaszy, które są gotowane na parze z wody lub bulionu. Podawane są one na dużej tacy, polane mięsnym gulaszem.

Innym typowo marokańskim smakołykiem jest briwats, czyli małe pierożki, które wypełnione są nadzieniem z mięsa mielonego, ryby, orzechów i ryżu ugotowanego w mleku. Marokańczycy za prawdziwy afrodyzjak uznają pastillę, czyli potrawę z mięsa mielonego gołębia oraz jaj przyprawionych cytryną, migdałów, cynamonu, szafranu i cukru, przedzielonych kawałkami ciasta.

Charakterystyczne dla kuchni marokańskiej są syte kolacje, na które serwowana jest zupa z baraniny, soczewicy, cebuli, ciecierzycy, czosnku, pomidorów, świeżych ziół i przypraw.

Daniem głównym może być również kebab, wszelakie potrawy przyrządzane z owoców morza, jak i chleb maczany w oliwie z oliwek, do którego podaje się gorącą, bardzo słodką herbatkę miętową.

Kuchnia marokańska to także wyśmienite desery. Podaje się tu świeże pokrojone owoce, naleśniki serwowane z miodem lub wyśmienity kaab el ghzal – lukrowany rogalik nadziewany pastą migdałową. Napojem najczęściej podawanym do deseru jest mocna czarna kawa,  czasem z dodatkiem cynamonu, albo wspominana już herbata miętowa (ataj).

Marokańczyków cechuje ogromna gościnność, więc wszyscy turyści są tu mile widziani. Bardzo często są oni zapraszani na wspólny posiłek z tubylcami. Podczas ramadanu (który ma miejsce we wrześniu) wyznawcy Islamu spożywają harrirę. Kuchnia marokańska jest zdecydowanie najciekawsza wśród kuchni typowo arabskich.

Maroko | Aromatyczna potrawka z jagnięciny i jajek
Maroko | Aromatyczna potrawka z jagnięciny i jajek (by Fyffe)

Maroko | Specjały marokańskiej kuchni
Maroko | Specjały marokańskiej kuchni (by Fyffe)

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy