Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu, nadającym im niezwykły smak i aromat, jest woda z kwiatów pomarańczy, czyli ilma zhar.
Woda z kwiatów pomara?czy ? co to takiego?
Ilma Zhar to kwiatowy hydrolat, powstający jako uboczny produkt procesu destylacji płatków kwiatów gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Głównym produktem otrzymywanym w wyniku destylacji jest olejek pomarańczowy, który wykorzystuje się m.in. w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
Woda z kwiatów pomarańczy ma postać przezroczystego, bardzo aromatycznego płynu, o przepięknym cytrusowo-kwiatowym zapachu.
Zastosowanie wody z kwiatów pomarańczy
Wodę z kwiatów pomarańczy wykorzystuje się głównie jako aromat i dodatek smakowy do ciast, ciastek, deserów, owocowych i owocowo-warzywnych sałatek oraz napojów i dań mlecznych, soków i kawy.
Woda z kwiatów pomarańczy znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Można ją stosować jako naturalny tonik, do przemywania twarzy. Dodawać do kąpieli, sypkich masek i glinek. Świetnie sprawdzi się także jako odświeżająca mgiełka do twarzy.
Maroko | Woda pomarańczowa jest składnikiem wielu marokańskich słodkości (by fotojam )
Ilma Zhar w marokańskiej kuchni
W?ród maroka?skich deserów z dodatkiem wody z kwiatów pomara?czy wymieni? mo?na baklaw?, migda?owe ciasto z semoliny ? basbousa; ktefe, czyli tradycyjny maroka?ski deser z chrupi?cego, sma?onego ciasta warqa (bardzo cienkie ciasto, podobne do ciasta filo), prze?o?onego nadzieniem z pra?onych migda?ów i kremu angielskiego i oblanego miodem. Kolejny deser to popularne ?ciasto w??owe? m?hancha, które kszta?tem przypomina zwini?tego w??a.
Ciasto nadziewa się pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy. Gotowe ciasto dekoruje się cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Wodę z kwiatów pomarańczy dodaje się także do wszelkiego rodzaju ciastek, jak tradycyjne ghoriba, nadziewane i smażone w głębokim tłuszczu makrout, przyrządzane z semoliny i nadziane daktylami; migdałowe briouat z ciasta warqa czy sezamowe chebakia. Po usmażeniu ciastka te oblewane są miodem.
W Maroku wody tej dodaje się także do mleka i deserów na jego bazie. Zawierą ją m.in. pity w czasie Ramadanu, koktajl mleczny z migdałami, a także puddingi – ryżowy rozz bel hleeb z migdałami i cynamonem oraz makaronowy pudding chaarija.
Ilma Zhar wykorzystuje się także przy przyrządzaniu sałatek owocowych i warzywnych, jak np. sałatki marchwiowo-pomarańczowej. Także suszone owoce świetnie komponują się z tą aromatyczna wodą, czego przykładem jest pyszny deser w postaci nadziewanych migdałową pastą daktyli.
Wśród soków i napojów zawierających w swym składzie wodę pomarańczową wymienić można asseer rumman, czyli sok z granatów oraz kawę z dodatkiem cynamonu.
Maroko | Ilma Zhar to kwiatowy hydrolat, powstający jako uboczny produkt procesu destylacji płatków kwiatów pomarańczy (by Don Graham )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość