Harira jest tradycyjną gęstą zupą Marokańską, znaną i serwowaną także w Algierii. Tradycyjnie jadło się ją podczas Ramadanu, jednak obecnie podawana jest w restauracjach przez cały rok.
Z czego przyrz?dza si? maroka?sk? harir??
Harira to pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa, wywodząca się z kuchni berberyjskiej. Bazą hariry są suszone warzywa, w szczególności cebula oraz mięso: baranina, wołowina lub drób. Reszta dodatków zależy od fantazji kucharza. Mogą nimi być:
- ciecierzyca lub soczewica
- fasola
- pomidory
- seler
- smen (zjełczałe masło)
- pietruszka i marchewka
- cukinia
Bardzo ważnym dodatkiem, nadającym zupie jej charakterystyczny smak, są użyte do jej przyrządzenia zioła i przyprawy. Najczęściej harirę doprawia się kolendrą, szafranem, pieprzem, kurkumą i imbirem.
Zupę podaje się skropioną sokiem z limonki z makaronem, kuskusem lub ryżem i ugotowanym na twardo jajkiem oraz słodkim dodatkiem w postaci daktyli.
Harira występuje także w wersji wegetariańskiej. Nazywana jest wówczas marakszija.
Maroko | Marokańska harira (by fotos_dos_ornelas)
Maroko | Harira - gęsta, aromatyczna zupa (by beckayork)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość