Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i przyprawy, mające zastosowanie w lecznictwie. Które z nich warto kupić?
Kumin
Najważniejszą przyprawą w Maroku jest kumin. Nie bez powodu! Oprócz specyficznego smaku i zapachu ma też właściwości lecznicze. Jest to lek ma dolegliwości żołądkowe.
Kardamon
Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, a zaraz po szafranie – najdroższa. W Maroku dodaje się ją do sosów, sałatek oraz deserów, np. mahallabija. Już niewielka ilość kardamonu nadaje potrawie intensywny smak i aromat.
Cynamon
Cynamon kojarzy nam się głównie ze słodkimi deserami, ale Marokańczycy dodają go również do dań mięsnych.
Papryka
Marokańskie danie nie może być zaserwowane bez dodatku papryki. Może być słodka (ma intensywnie czerwony kolor), albo ostra (Sahara Chili).
Maroko | Mieszanka ziół – Ras el Hanout (by travelista )
Kolendra i pietruszka
Najczęściej sprzedawane są razem. Kolendra używana jest na całym świecie. Wyglądem przypomina pietruszkę, ale smak ma bardziej ostry, pieprzowy. Zioła te dodawane są do zup, sosów, potraw mięsnych. Należy jednak pamiętać, że powinno się je dodawać w ostatniej kolejności ponieważ szybko tracą smak i kolor.
Mięta
Jest to najstarsza roślina lecznicza na świecie. Działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie, bakteriobójczo i uspokajająco. Marokańczycy uwielbiają pić miętową herbatę.
Czarnuszka
Czarnuszka nadaje potrawom intensywny smak. Głównie używa się jej do posypywania pieczywa. Ma ona też zastosowanie lecznicze: działa przeciwzapalnie.
Maroko | Cynamon (by cinnamonvogue )
Szafran
Szafran to najdro?sza przyprawa na ?wiecie, jednak Maroka?czycy u?ywaj? jej niemal do ka?dej potrawy. Szafran nadaje daniom wy?mienity smak i aromat. Dodatkowo dzia?a uspokajaj?co.
Kurkuma
Jest to niezwykle popularna przyprawa w kuchni marokańskiej. Dodana do ryżu, makaronu albo kurczaka nadaje potrawom złoty kolor. Idealnie komponuje się też z warzywami strączkowymi, np. fasolą albo soją. Kurkuma stosowana jest również w lecznictwie: przyśpiesza gojenie ran.
Ras el Hanout
Jest to mieszanka ziół się z kilkudziesięciu składników. Skład może się różnić w zależności od sklepu, najczęściej jest to jednak: kumin, kurkuma, ziele angielskie, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka (różne rodzaje) oraz suszone pączki róż. Przyprawa ta idealnie pasuje do tradycyjnego, marokańskiego dania – tadżinu. Wystarczy odrobina, by uzyskać oryginalny i aromatyczny smak oraz zapach. Wiele osób uważa, że Ras el Hanout jest afrodyzjakiem!
Szermula
Jest to popularna marokańska marynata stosowana głównie do ryb, ale równie wyśmienicie smakuje też np. z mięsem z kurczaka. W jej skład wchodzą: kolendra, pietruszka, papryka (słodka i ostra), szafran, sól, pieprz, kumin, czosnek, sok z cytryny oraz oliwa z oliwek.
Maroko | Świeża kolendra (by dasqfamily )
Maroko | Marokańczycy uwielbiają pić herbatę miętową (by rosino )
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość