Kuskus jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla Maroka, ale dla całej północnej Afryki. Nazwa kuskus pochodzi od arabskiego słowa „kaskasa”, które oznacza: „tłuc, rozbijać”. Związane jest to z tradycyjnym sposobem wytwarzania tej wyjątkowej potrawy.
Kuskus w kuchni maroka?skiej
Początkowo kuskus był produktem ubocznym, powstałym podczas mielenia pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Niewielkie grudki odsiewano z mąki, namaczano w wodzie, a następnie oprószane mąką sprzedawano, właśnie jako kuskus. Był to więc produkt na pograniczu kaszy i makaronu.
Obecnie kuskus produkowany jest z ciasta przesiewanego przez sito o małych oczkach. Nadal głównymi jego składnikami jest mąka pszenna i woda.
Kuskus spożywa się na ciepło lub zimno. Tradycyjnie podaje się go z roślinami strączkowymi, w szczególności z ciecierzycą. Obecnie kuskus najczęściej spożywa się z dodatkiem mięsa i warzyw. Tradycyjnie powinien to być jeden rodzaj mięsa, jednak dla turystów często przygotowywany jest kuskus z wielu różnych mięs jednocześnie. Co ciekawe kuskus może być także deserem.
Kuskus – przygotowanie
Kuskus przygotowuje się na dwa sposoby: gotując go na parze lub zalewając odpowiednią ilością wrzątku, który w niego wsiąka. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.
Marokańskie danie z kuskusem
- belhalib – kuskus z ciepłym mlekiem i cebulą (zamiast mleka może być serwatka lub twaróg)
- masfouf – kuskus z masłem i zielonym groszkiem, może być podawany na słono lub słodko z rodzynkami
- aych – to kuskus o większej ziarnistości, często przygotowuje się go ze smażoną rybą oprószoną mąką i szpinakiem
Maroko | Kuskus - produkt łączący cechy makaronu i kaszy (by Ayla87)
Maroko | Jeden ze sposobów podania kuskusa (by anissat)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość