Nazwa tej typowej dla kuchni marokańskiej potrawy wywodzi się od glinianego naczynia, w którym się ją przyrządza. Naczynie to wyróżnia stożkowata, pięknie zdobiona pokrywka. Potrawy w tadżinie gotuje się na parze, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu dania tego typu są naprawdę zdrowe.
Tadżin marokański – przygotowanie i sposób podania
Tradycyjnie potrawy w tym naczyniu przygotowuje się na wolnym ogniu, a następnie w całości przenosi na stół. Wszyscy goście jedzą z jednego naczynia.
Tadżin powinno się jeść trzema palcami, zawsze prawej dłoni, nakładając go na kawałek chleba tzw. chobza. Najpierw wyjada się warzywa, a najsmaczniejsze kąski, czyli mięso, pozostawia się na koniec.
Aby wyróżnić i uhonorować gościa, gospodyni często najlepsze kąski przesuwa na stronę naczynia, po której on zasiada, aby łatwo było mu po nie sięgnąć.
Z czego robi się tadżin?
W skład tej potrawy wchodzi zwykle mięso (drób, ryba, wołowina, jagnięcina) warzywa, a czasem nawet owoce. Oto kilka przykładów tadżin:
- tadżain z sardynkami
- tadżain z kurczaka z cytryną i oliwkami
- tadżain z jagnięciny z karmelizowaną pigwą
- tadżain z suszonymi śliwkami itd.
Maroko | Tadżin jako naczynie z ozdobną pokrywką (by mwanasimba)
Maroko | Wyśmienita potrawa tadżin (by 62actu)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość