Maroko kojarzy nam się z aromatyczną kuchnią, pełną wyrazistych i… pikantnych smaków. Tej ostrości dodaje harissa – czerwony skarb wielu arabskich krajów.
Co to jest harissa?
Harissa to aromatyczny, paprykowy, bardzo ostry dodatek do potraw w postaci pasty, charakterystyczny nie tylko dla Maroka, ale także innych krajów północnej Afryki. Najczęściej kupić ją można w tubce lub puszcze, ale sprzedawana jest też „na wagę” – najczęściej na bazarach albo w specjalnie wyznaczonych stoiskach w markecie. Ta w słoiczkach ma nieco inną konsystencję, jest rzadsza i bardziej przypomina sos niż pastę. Harissa w słoikach ma długi termin ważności, w powodzeniem można więc zrobić sobie większy zapas na powrót do Polski.
Przepis na harissę
Podstawowym składnikiem pasty jest czerwona papryka, która – dla podkreślenia smaku – często jest wędzona. Dodaje się do niej czosnek, kolendrę, kminek i sól. Wszystkie składniki należy zmielić a następnie wymieszać z oliwą z oliwek.
Aby wydobyć cały smak pasty, pozostawia się ją na co najmniej 12 godzin i dopiero po tym czasie podaje do spożycia. Warto pamiętać, że pasta ta jest bardzo pikantna, a jej intensywny smak można złagodzić dodając większą ilość oliwy.
Zastosowanie harissy
Harissę dodaje się najczęściej do mięs i dań z kuskusa, pasta doskonale sprawdza się także jako dodatek do kanapek. Doskonale też sprawdza się jako marynata do mięs, składnik sosu pomidorowego czy zup (np. naszej tradycyjnej pomidorówki).
Maroko | Harissa na straganie w Meknes (by ollografik)
Maroko | Harissa doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, kuskusa i kanapek (by stone-soup)
Zainteresują Cię również



Skomentuj
Zaloguj się aby móc dodawać komentarze
Komentuj jako gość