Najpiękniejszą pamiątką z każdej podróży są oczywiście wspomnienia i cała masa zdjęć, ale często też rzeczy kupione w lokalnych sklepach. Jeśli nie przekonują nas magnesy, figurki czy pocztówki, warto zastanowić się nad produktami spożywczymi, które podczas uczty w kuchni przypomną nam Maroko.

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny są nieodłącznym dodatkiem tażina z kurczakiem i oliwkami. Jeśli rozsmakowaliśmy się w nim, warto zakupić kilka do naszej domowej spiżarni. Kiszone cytryny sprzedawane są na sztuki, w słoikach lub plastikowych pojemnikach.

Harissa

Jeśli lubimy ostre potrawy, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w harissę. Sprzedawana w każdym sklepie spożywczym, markecie i bazarze. Najczęściej w szklanych słoikach, ale też i na wagę. Harissa podkreśli smak sosów, zup i mięs. Idealnie też nadaje się na kanapki.

Marokańska herbata

Marokańczycy uwielbiają pić herbatę – Berber whisky. Świeże liście mięty mieszane są z zieloną herbatę typu gunpowder i dużą ilością cukru. Oczywiście nie ma sensu przywozić z Maroka świeżej mięty, tę możemy posiać w ogródku albo na balkonie. Warto jednak z marokańskim sklepie zwrócić uwagę na szeroki wybór herbat. Prym wiedzie oczywiście gunpowder, ale w sprzedaży są też zwykłe zielone herbaty oraz werbena.

Maroko | Aromatyczne przyprawy
Maroko | Aromatyczne przyprawy (by roubicek )

Przyprawy kuchni berberyjskiej

Kuchnia maroka?ska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Wszystko to dzi?ki... przyprawom. Najpopularniejsz? jest Ras el Hanout, czyli mieszanka kilkudziesi?ciu sk?adników. Jej sk?ad mo?e si? ró?ni? w zale?no?ci od sklepu/producenta. Najcz??ciej s? to jednak: kumin, kurkuma, ró?ne rodzaje papryk, cynamon i ziele angielskie. W aptekach berberyjskich sprzedawane s? te? przyprawy do ryb, sosów i zup. Mo?na te? kupi? opakowania z jednym rodzajem zió? i przypraw, np. czarnuszk?, szafran, kardamon czy mi?t?.

Orzechy i bakalie

Spacerując po marokańskich bazarach zwróćmy też uwagę na przepyszne orzechy i bakalie – suszone na słońcu.

Oliwki

W sklepach i na bazarach znajdziemy również wyśmienite oliwki – zielone lub czarne. Można je kupić na wagę, ale jeśli zamierzamy przewieźć je do kraju, lepiej zaopatrzyć się w oliwki w słoiku.

Olej arganowy z Maroka

Argan nazywany jest płynnym złotem Maroka. Stosowany jest w kosmetyce, ale i kuchni. Olej arganowy jest jednym z najwytrawniejszych olejów – prawdziwa uczta dla podniebienia.

Oliwa z oliwek

Maroko słynie też z przepysznej oliwy z oliwek. Najlepiej kupować „extra virgin” z pierwszego tłoczenia, zawsze w ciemnej butelce lub puszce.

Maroko | Olej arganowy domowej produkcji
Maroko | Olej arganowy domowej produkcji (by elainnedickinson )

Maroko | Kiszone cytryny
Maroko | Kiszone cytryny (by travelista )

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej Zioła i przyprawy w kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Zasługą są oczywiście niezastąpione zioła i...
Marokańskie desery Marokańskie desery
Miłośnicy słodkich smaków nie będą zawiedzeni wybierając się w podróż do Maroka. Kuchnia tego kraju obfituje w różnego...
Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy Ilma Zhar – woda z kwiatu pomarańczy
Jednym z typowych składników marokańskich deserów, obok migdałów i cynamonu,  nadającym im...

Skomentuj

Komentuj jako gość

0 Ograniczenie ilości znaków
Twoja wiadomość powinna zawierać więcej niż 10 znaków
warunki użytkowania.
  • Brak komentarzy